Kaldırdığı ürününün sezon boyunca kullandığı elektriği dahi karşılamadığını söyleyen bir çiftçi, “Bir yıllık elektrik faturam 1 milyon 570 lira gelmiş. Arazim 400 dönüm, aldığım ürün elektrik faturasını karşılamıyor. TEDAŞ çiftçileri zor durumda bırakıyor, üretimi baltalıyor” dedi.
Hükümet yetkililerine seslenen bir çiftçi de, “Devlet Ukrayna’dan, Rusya’dan tahılı ithal edeceğine, onların çiftçilerini destekleyeceğine kendi çiftçisini desteklesin. Biz çiftçi olarak şuan ekiyoruz ama elektrik masraflarına yetişemiyoruz” dedi.
Elektrik dağıtım şirketinin kesintilerinden dolayı rekoltenin düştüğünü söyleyen bir başka çiftçi ise, “Temmuz ayının 15’inde elektriklerimiz özel firma tarafından plansız kesildi, mısırda rekolte çok düştü. Şu anda buğday ekiyorum. İlkbaharla birlikte, buğday ve mercimek sulamasında elektriklerimizi kesmesinler, özel firmanın merhametine terk etmesinler bizi” şeklinde konuştu.
Cazip sulama sistemine oranla yüksek enerji maliyeti ödediklerini ifade eden bir başka çiftçi ise, “Cazip sulama ile sulama yapan çiftçiler 100 dönüme 20-25 bin lira gibi bir fiyat öderken, biz kuyu suyu ile sulama yapan çiftçiler ise 220-250 bin liraya varan elektrik faturaları ödüyoruz. Bizim talebimiz, kuyu suyu ile sulama yapan çiftçilere ayrı bir destek sunulmasıdır” dedi.
Gidin bu IBAN numarasına para yatırın
Kuyu suyu ile sulama yapan çiftçilerin kaldırdıkları ürünlerin, elektrik faturasını dahi karşılamadığına dikkat çeken Özaslan, “Çiftçi kardeşlerimizin serzenişlerini duydunuz. Kuyu suyu ile sulama yapıyorlar. Fakat sattıkları ürün elektrik faturasını dahi karşılamıyor maalesef. Öbür taraftan diyorlar ki; biz elektrik sarfiyatımızı görmek istiyoruz. Fakat uzaktan okuma sistemi ile sayaçlar okunduğu için bizlere fatura ibraz edilmiyor, diyorlar. Elektrik dağıtım şirketine borcumuzu ödemek için gittiğimizde ise bize sadece bir rakam söyleniyor ve o rakam için küçük bir kağıda IBAN numarası yazıyorlar. Gidin bu IBAN numarasına para yatırın, deniliyor. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Allah aşkına böyle bir uygulama olur mu? Ve diğer taraftan çiftçiler diyor ki, sulama dönemlerinde elektrik kesintilerine uğruyoruz, tarlada ürünlerimiz kuruyor” ifadelerini kullandı.
Bereketli sofralarımızın kahramanları olan çiftçileri yalnızlığa terk etmeyelim
Çiftçilerin yaşadıkları sorunlara karşı çözüm önerilerinde bulunan Özaslan, hükümete seslendi: “Çiftçilerin yaşadıkları bütün sorunlara karşı çözüm olarak diyoruz ki; Şanlıurfa milletvekilleri, özellikle iktidar milletvekilleri, bir araya gelsinler. Ankara’da gerekli girişimlerde bulunsunlar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan oluşan bir müfettiş heyeti Şanlıurfa’ya gelsin, hem çiftçilerle hem de elektrik dağıtım şirketiyle görüşsünler. Adalet neyse onun gereği yapılsın! Lütfen, bereketli sofralarımızın kahramanları olan çiftçilerimizi yalnızlığa terk etmeyelim” çağrısında bulundu.