Çoğunlukla yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson Alzheimer’dan sonra yaşlılarda en sık görülen ikinci hastalık olarak gösteriliyor.
‘’Kişide titreme varsa Parkinson’dur gibi bir düşünce var. Oysaki titreme vazgeçilmez bir bulgu değil, hastaların dörtte birinde hiç titreme olmayabilir. Parkinson’da en önemli bulgu hareket yavaşlığıdır.’’
11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Serkan Topçu; hastalıkta erken teşhis ve doğru tedavinin önemine değinmeyi, halkımıza bu hastalıkla ilgili bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz.
“Parkinson hastalığı beyinde dopamin maddesinin eksilmesine bağlı hareket bozukluğu olarak karşımıza çıkan kronik bir hastalıktır. Bu hastalıkta özellikle vücudun tek tarafında daha baskın olmak üzere hareketlerde yavaşlama, para sayma tarzında ellerde daha baskın olan ama yüzde gövdenin diğer bölgelerinde de olabilecek istirahat titremesi ve rijidite dediğimiz eklem ve kaslardaki katılığa bağlı hareketlerde katılık olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bunun dışında hastalarda özellikle dış fiziksel muayenede hemen göze çarpabilecek yüzde donuk yüz ifadesi mimiklerde azalmaya bağlı, özellikle kaygılı bir bakış vücut öne doğru hafif eğik bir şekilde fleksör postürde dediğimiz küçük adımlarla yürüme tarzında karşımıza çıkabilmektedir.
EKONOMİ
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGENEL
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
12 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.