DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3406880-0.88649%
Şanlıurfa
15°

AZ BULUTLU

  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
Zer Hukuk
Zer Hukuk
PROF. DR. ŞİMŞEK: “DİYABET RAHATSIZLIĞI, GÖZ HASTALIKLARINI DA TETİKLEYEBİLİR”

PROF. DR. ŞİMŞEK: “DİYABET RAHATSIZLIĞI, GÖZ HASTALIKLARINI DA TETİKLEYEBİLİR”

ABONE OL
2 Şubat 2024 10:31
PROF. DR. ŞİMŞEK: “DİYABET RAHATSIZLIĞI, GÖZ HASTALIKLARINI DA TETİKLEYEBİLİR”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Prof. Dr. Ali Şimşek, diyabet rahatsızlığı bulunan kişilerde göz hastalıkları da oluşabileceğine dikkat çekerek, “Tehlikeyi görmezden gelmeyin, diyabetliyseniz yılda 1 kez göz kontrolünden geçin” dedi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Prof. Dr. Ali Şimşek, Şeker hastalığının (diyabet) göz sağlığına da zarar verdiği konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şimşek, gelip geçici görme bozukluklarının kan şekerindeki dalgalanmalara bağlı olduğunu belirterek gözün kırıcılığındaki bu değişikliklerin kişinin gözlük numarasında değişikliğe yansıdığını ifade etti.

Şeker hastalığının en çok üzerinde durulan ve kuşkusuz en olumsuz etkisinin görmeyi sağlayan hücrelerin yer aldığı ağ tabakanın “retina” hasarı olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, “Diyabetik retinopati vücutta kanlanması olan hemen tüm organları etkileyen diyabetin gözdeki bulgusudur. Diyabet süresi 15 yıl üzerinde olanların yaklaşık %75’inde, yani 4 hastadan 3’ünde diyabetik retinopati saptanır. Son yıllardaki verilere göre Avrupa ülkeleri arasında şeker hastalığı sıklığının en yüksek olduğu ülke Türkiye ve görülme sıklığı da hızla artmakta olduğu görülmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Ali Şimşek diyabetik retinopatiye bağlı görme kaybını önlemenin erken tanı, düzenli takip ve kan şekeri kontrolünün sağlanması ile mümkün olduğunu kaydederek damlalı göz muayenesi yapılarak gözde şeker hastalığının olumsuz etkilerinin mevcut olup olmadığın saptanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Şimşek konuyla ilgili şunları söyledi:
“Şeker hastalığında şekerin göze zararlarının önüne geçmek için göz hekimi ile beraber bir endokrin veya dahiliye hekimi tarafından takibi önemlidir. O hekim tarafından verilecek tedavilere ve önerilere uyum bizim göze yönelik yapacağımız tedavileri de son derece olumlu etkilemektedir. Bunların başında mevcut yaşam tarzının değiştirilmesi gelmektedir. Diyabetin tüm tiplerinde tedavinin değişmez ögeleri hastanın eğitimi, tıbbi beslenme tedavisi ve egzersizdir.

Tip 1 diyabetli bireylerde tanıyı izleyen beşinci yıldan itibaren, tip 2 diyabetli bireylerde ise tanı anında göz dibi değerlendirmesi ile başlanmalı ve daha sonra yılda bir tekrarlanmalıdır. Gözün şeker hastalığına bağlı hasar gelişmiş ise bu muayenelerin sıklığını artırmak gerekir.

Şeker hastalığının göze zararları tedavi edilerek bu zararlar bertaraf edilebilir. Şeker hastalığına bağlı retinada oluşan hasarı azaltmak için çok etkili tedaviler tabii ki mevcuttur. Bunları üç ana başlıkta toplamak gerekirse; lazer tedavileri, göz içi ilaç uygulamaları ve göz ameliyatları diyebiliriz.”

Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Prof. Dr. Ali Şimşek, hastanenin bugünlere gelmesinde katkıları olan ve kendilerine bu imkanları sunan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Akkafa ve Başhekim İdris Kırhan’a teşekkür etti.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.