ILO Türkiye Direktörü Özcan; “Sevgili çocuklar bazılarınızı ben bu yaz gördüm, Ordu’da gördüm, Giresun’da, Trabzon’da gördüm. Orda siz bizim misafirimiz oldunuz biz de bugün buraya sizin misafiriniz olmaya, sizleri ziyaret etmeye geldik. Neden özelikle bugün buraya geldik? Belki biliyorsunuzdur 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Bundan 33 yıl önce Birleşmiş Milletler bugünü çocuklara özgü olarak atadı ve çocuk haklarının korunmasına ilişkin bir sözleşme kabul etti’’ diye konuştu.
Vali Yardımcı Mercan ise konuşmasında; “20 Kasım Çocuk Hakları Günü kapsamında bu etkinliği gerçekleştiren başta Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Direktörlüğüne ve Milli Eğitimimize, İş Kurumuza, diğer paydaşlarımıza, Tarım İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Her çocuk, her birey doğuştan, kaçınılmaz, vazgeçilmez, devredilmez haklara sahip. Bunun en önemlisi yaşam hakkı, gelişimine uygun yaşam hakkı, insan onuruna yaraşır yaşam hakkı, bununla beraber sağlık hakkı, eğitim hakkı. Bu haklar her bireyin doğuştan vazgeçilmez hakları, devlet olarak bu hakların kullanılması, uygun bir şekilde yaşanması, birey olarak güçlü bir şekilde geleceğe taşınması konusunda biz bazı tedbirleri almak hükümlüyüz.” dedi.
ILO’nun çocuk işçiliğiyle mücadele alanındaki çalışmalarını anlatan bir video ile devam eden programda zamanında kendisi de çocuk işçi olan ve yıllar içinde ILO’nun projeleri desteğiyle üniversiteden mezun olup iş sahibi olan ve bölgedeki çocukların okula yönlendirilmesi için çalışan Sinan Altun da bir konuşma yaptı ve mevsimlik tarım işçisi ailelere ve çocuklarına “Her zaman yanınızdayız” mesajını verdi. Sergide çocuk işçiliğiyle mücadelenin yaygınlaştırılması için ILO’nun yürüttüğü “Çocuklara Ait Hakların Eğitim, Sanat ve Medya Yoluyla Desteklenmesi Programı (SCREAM)” kapsamında çocuk işçiliği konusunda farkındalık çalışmaları yürüten Ankara Doku Koleji öğrencileri de çocuk hakları konusunda bir oratoryo seslendirdi. Program, tüm katılımcıların yer aldığı bir hatıra fotoğrafı çekiminin ardından serginin gezilmesiyle son buldu.
Etkinlikte, yazar Şermin Yaşar’ın çocuk işçiliği konusuna dikkat çekmek için yazdığı kitabı LO çocuklara hediye edildi. Serginin ardından çocuklar Arkeoloji Müzesini gezdiler.
-Proje Hakkında
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün merkez ve yerel birimleri olmak üzere, Türkiye İş Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın il müdürlükleri, belediyeler, valilik ve kaymakamlıklar dahil çok sayıda yerel makam ve ILO’nun yerel uygulama ortağı olan Pikolo Derneği ile yakın iş birliği halinde çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda, Avrupa Çikolata Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) tarafından desteklenen Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi kapsamında, Karadeniz Bölgesi’ndeki beş proje ili olan Ordu, Samsun, Giresun, Düzce ve Sakarya’da öğretmenler ve Pikolo Derneği saha personeli, 2022 yaz hasat döneminde Şanlıurfa’dan çıkıp proje illerinde konaklayan çocukların eğitimlerinin aksamaması ve Şanlıurfa’ya döndüklerinde yeni okul dönemine hazırlıklı gelmeleri için çalışmalar yürüttü. Bu kapsamda 971 aile, 76 tarım aracısı ve 205 bahçe sahibine ulaşılarak çocuk işçiliğinin zararları hakkında bilgilendirme yapıldı ve çocukların tarlaya değil okula gitmelerinin önemi anlatıldı. 1958 çocuğun mevsimlik tarım işçiliğine katılması önlendi ve 127 öğretmen tarafından eğitim hizmetleri verildi.
-ILO Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı Hakkında
ILO, mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için Türkiye’de Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı çerçevesinde yürütülen projeleri aracılığıyla, Türkiye’de 21 ilde mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini önlemek için çalışıyor.
Proje faaliyetleri, çocukların örgün eğitimle desteklenmesi ile fiziksel, sosyal ve duygusal sağlıklarına katkıda bulunacak sosyal ve kültürel faaliyetlerin yürütülmesi yoluyla uygulanıyor. Mevsimlik tarımda çalışan aileler; rehberlik hizmetleri yoluyla, çocukların tehlikeli ve sağlıksız koşullarda yaptıkları işlerin riskleri hakkında bilgilendiriliyor. Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için getirilen yasal çerçeve hakkında bilgilendirme oturumlarına bahçe sahipleri de katılıyor. Proje kapsamında ailelere destek paketleri, çocuklara yönelik ise ulaşım hizmeti, gıda desteği, hijyen ve kırtasiye kitleri sağlanıyor. ILO’nun yürüttüğü “Çocuk İşçiliği ile Mücade Programı” kapsamında 2021-2022 yıllarında;
- 15,840 çocuk (7,623 kız, 8,217 erkek) eğitim hizmetlerine yönlendirildi.
- 9,917 çocuk servis hizmetinden,
- 14,658 çocuk beslenme desteğinden,
- 13,361 çocuk kırtasiye desteğinden,
- 10,213 çocuk giysi desteğinden,
- 10,341 çocuk hijyen eğitimlerinden,
- 14,726 çocuk sosyal ve kültürel etkinliklerden yararlandı.
- 8,757 aile ziyareti gerçekleştirildi. 7582 aile danışmanlık hizmetlerinden ve eğitimlerden yararlandı, 2,628 aileye gıda yardımı yapıldı.
- 582 aracı ve 649 bahçe sahibi çocuk işçiliği hakkında bilgilendirildi.