Kentte 6 Şubat’ta yaşanan deprem ve 14 Mart’ta yaşanan sel felaketinde hasar gören tarihi yapıların restorasyonu için alınacak önlemler ve yol haritası anlatıldı. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde kentteki birçok tarihi cami ve tarihi alanlarda hasar oluştu.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlayan Şanlıurfa, İslam Dünyası Başkenti olması nedeniyle bu yıl içerisinde turist hedefini ikiye katlamaya hedefliyor. 12 bin yıllık Göbeklitepe ve Karahantepe ile yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Şanlıurfa, İslam ülkelerinden gelecek olan turistleri ağırlayacak.
Kültür ve Turizm temalı kum sanatı gösterisi izleyenleri büyüledi. Yaklaşık 2 saat süren program hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
KOCADAĞ “1 BUÇUK MİLYON’UN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ”
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Niyazi Kocadağ, ‘’Şanlıurfa zaten turizme dünden hazır. Bizim hiçbir ören yerimizde herhangi bir hasar yok. Zaten Şanlıurfa depremi en az hisseden illerden biri, depremden önce turizmde inanılmaz bir çıkış yakalamıştık. Bayramla beraber Şanlıurfa inanç turizminin merkezi Ramazanda bu hareketlilik başladı. Bayramdan sonra da beklediğimiz o çıkışı devam ettirip gideceğiz. Şu anda bizim bir milyona yakın bir ziyaretçi rakamımız vardı. Bu sene İslam Dünyası Turizm Başkenti olduğumuz için 1 buçuk milyon üzerinde ziyaretçi bekliyoruz. Burası Kızılkoyun nekropolü, dünyanın en büyük toplu mezarlarının olduğu bir yer, akşamları inanılmaz bir seyir zevki var. Havaların güzel olmasıyla beraber akşamları ziyaretçilere açtık. Şanlıurfa’da yabancı turist sayımız yüzde 5’lerdeydi, o rakamı yüzde 10’lara doğru çıkartıyoruz. Burası Kızılkoyun Nekropolü ve inanılmaz turist alıyor. İslam Dünyası Turizm Başkenti olduktan sonra dünya ülkeleri bize çok ilgi gösteriyor. Kızılkoyun Nekropolü Göbeklitepe ile yarışacak bir duruma gelecek diye tahmin ediyoruz’’ dedi.
ÖNAL, “YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİ ŞANLIURFA’YA BEKLİYORUZ”
Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Şanlıurfa 3. Derece deprem bölgesi dolaysıyla bu felaketlerden de en az etkilenen illerimizden biri ki turistik destinasyonlara da baktığımızda Göbeklitepe’de zaten ana kaya üzerine yerleşim olduğu için o dikili taşlar ana kayaya oyulmuş zivane dediğimiz onların içerisine oturuyor. Dolaysıyla da depremin
en az tesir ettiği zemin ana kaya olan yerler. Göbeklitepe de şu an ziyarete açıldı. Herhangi bir deprem etkisi yok. Müzemizin birkaç aya ihtiyacı var, onun haricinde Harran yine birkaç aya ihtiyacı var. Onun harici turistleri Şanlıurfa’mıza bekliyoruz.’’ diye konuştu.
OFLUOĞLU, “GÖBEKLİTEPE’NİN ZİYARETE AÇILMASI ZİYARETÇİLERİ SEVİNDİRDİ”
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Merve Ofluoğlu ‘’korkular yaşadık bölgede kayıplarımız da oldu ama Şanlıurfa tarihi ve arkeolojik alanda dik durmayı başardı. Şu an Şanlıurfa müzemiz dışında orada kısa bir süreli çalışma var. Onların dışında turizme hazırız. Hatta guruplarımız var bölgede bayramda da yoğun bir şekilde geçecek. Ülkemizin normal konjektöründeki seçim sürecinde bir kesim olacaktır ama Haziran ayı itibariyle biz tekrar yoğun bir şekilde rezervasyonlarımızı almaya başladık. Eylül’de normale döneceğiz bir aksilik yaşanmazsa şu anda bile gruplarımız var. Şu an yabancı turist sayısı yerliye göre çok daha fazla. Göbeklitepe’nin açılması bizim için olumlu bir süreç, 12 bin yıllık tarih hiçbir zarar almadan ne depremden ne de selden ayakta duruyor. Bunun peşinde Karahantepe’de ziyarete açıldı onu da gezebiliyoruz. Gelen misafirlerimiz 3-4 gün boyunca çok rahat bir şekilde Şanlıurfa’da gezi yapabilirler.” İfadelerine yer verdi.
TÜRKMEN, “ŞANLIURFA ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLAMAK İÇİN HAZIR”
Profesyonel Turist Rehberi Mehmet Kamil Türkmen ise Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi Kızılkoyun Nekropol Alanı’nda düzenlenen etkinliğin son derece önemli olduğunu kaydederek Şanlıurfa’nın tüm turizm destinasyonlarıyla ziyaretçilerini beklediğini ifade etti.