Vali Hasan Şıldak, TRT GAP Radyosu canlı yayınına bağlanarak Şanlıurfa’da hayata geçirdikleri ‘Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum’ projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ülke genelinde ve özellikle Şanlıurfa’da uyuşturucu konusunda devletin adeta bir seferberlik ilan ettiğini vurgulayan Vali Şıldak, “Devletimizin, hükümetimizin özellikle İçişleri Bakanlığımızın uyuşturucu ile mücadele konusundaki gayreti malumlarınız bir seferberlik düzeyinde, biz de ilimizde bunu uyguluyoruz.” dedi.
TRT GAP Radyosunda canlı yayınlanan Bölge Gündemi adlı programda Bahar Uygur’un konuğu olan Vali Şıldak, “Polisimiz ve Jandarmamız marifetiyle hakikaten Şanlıurfa’da 1 yıllık süre zarfında önceki yıllara göre kat kat artan oranda yakalamalarımız var. Hem uyuşturucu madde olarak hem bu işin ticaretini yapan maalesef gençliğimizi zehirleyen, zehir taciri olarak adlandırdığımız kişilere, gruplara yönelik operasyonlarımız, çalışmalarımız son hızıyla devam ediyor. Şanlıurfa çok genç bir nüfusa sahip. Yaş ortalamamız 20.1 yani Türkiye’nin en genç ili Şanlıurfa. Bizim sadece ilk ve orta derecedeki öğrenci sayımız 760 bin şu anda. Böylesine hassas bir ilde maalesef belli sayıda kişinin bu illete kapılmış olması, bağımlı olarak bulunuyor olması bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor.” ifadelerine yer vererek şöyle devam etti:
“Çok Kapsamlı Olarak Kurtuluş Mücadelesini Başlattık”
“Devlet olarak en yüksek kademede bir koordinasyonla, Valiliğimizin gücüyle etki alanının genişliğini fırsata çevirerek böylesine kapsamlı bir projeyi hayata geçirmiş olduk. Projemizi sağlık müdürlüğümüz uyguluyor. İlimizde hem AMATEM, hem de ÇAMATEM olarak yataklı bağımlılık tedavisini gerçekleştirdiğimiz sağlık kuruluşlarımız da var. Bu gücümüzü birleştirdik, şimdi buna Karacadağ Kalkınma Ajansının da mali desteğini ilave ederek ve diğer kamu kurumlarının da destekleriyle çok kapsamlı olarak bu mücadeleyi, bağımlılıkla ilgili gençlerimizin kurtuluş mücadelesini başlatmış olduk. Şu ana kadar projemiz henüz emekleme aşamasında diyebiliriz ama gün geçtikçe, zaman ilerledikçe, projenin bilinirliği yükseldikçe başvurular da artıyor.”
“Bağımlı Gençlerin İstekli Olması Gerekiyor”
Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum projesindeki en önemli hususlardan birinin madde bağımlısı olan gençlerin bu bağımlılıktan kurtulmak için kendi iradesi ve istekleriyle tedavi olmayı kabul etmeleri gerektiğini hatırlatan Vali Hasan Şıldak, “Şimdi projemizde tamamen bilimsel yöntemlerle Sağlık Bakanlığının belirlediği prosedürler ve kurallar uygulanıyor. Psikiyatrist hekimlerimiz, psikologlarımız, sosyal çalışmacılarımızın yürüttüğü bir çalışma. Öncelikle tabi tedavi ile başlayacağız ama bundan önce bir basamak daha var. İlk aşama Açık Kapı olarak adlandırdığımız Valiliklerimizde ve Kaymakamlıklarımızda bulunan halkımızın doğrudan başvuru yapabildiği, en kısa yoldan kamuya ulaştığı noktalar var. Buralarda danışma ve yönlendirme hizmeti yürütülüyor. Biz Valilik Açık Kapı birimimizde de bir psikolog görevlendirmek suretiyle başvuruları bu noktadan alıyoruz. Başvuruyu yapan genç vatandaşımız bir karar vermiş, ikna edilmiş ailesi tarafından ya da kendi iradesiyle istekli olarak gelmek durumunda. Aksi takdirde kişi benimsemezse, tedaviyi reddederse çok mesafe almamız mümkün değil.” dedi.
Vali Şıldak, “Elbette ki zorlayıcı tedaviler de yapılıyor, mahkeme kararı alınmak suretiyle bu yöntemi de kullanabiliyoruz. Ancak biz gönüllü olmalarını tercih ediyoruz, bu gençlerimiz daha sonra mülakata alınıyorlar ve psikiyatrist hekim tarafından bir tedavi planı oluşturuluyor. İki aşamalı olabilir, yani yatarak ya da ayaktan tedavi metotlarıyla ilaç kullanılarak veya kullanmadan bir tedavi periyodu var. Bununla eşzamanlı olarak ve hemen devamında da uzunca bir süre devam edecek olan rehabilitasyon aşaması var. Rehabilitasyon aşamasını yine teknik olarak kurallarına uygun bir şekilde, uygun mekanlarda gerçekleştiriyoruz. Aileyi de kapsayacak şekilde, bu çocukların aileleri de eğitime alınıyor ve her tür sosyal, mali destek sağlanarak ailenin ihtiyaçları karşılanıyor ve gencimizin de nakit olmamak kaydıyla her tür giderini karşılıyoruz. Bir aşamaya geldikten sonra artık sosyal uyum aşamasına geçiyoruz. İş imkanları için, mesleki eğitimle ve diğer hobi kurslarıyla, spor aktiviteleriyle desteklendiği bir merkezimiz var çok yönlü olarak. Burada çeşitli el sanatları, zaman geçirecekleri faaliyetler ve meslek edinmeye yönelik katkıları sağlayıp İŞKUR imkanlarını da devreye koyarak kamuda bunların bir süre daha olgunlaşması ve normalleşmesi süreçlerini aşıp daha sonra kalıcı istihdam için ilimizde faaliyet gösteren sanayi ve ticaret kuruluşlarından rica ederek bu gençlerimizi buralara yerleştirme üzerine kurulu bir mekanizmayı işletmeye çalışıyoruz.” diye kaydetti.
Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum projesinin diğer projelerden farklı olduğunu belirten Vali Şıldak, “Diğer projelerden farkı şudur; uzun solukludur, kişiyi kavrar, kuşatır ve hiçbir şekilde bu çemberin dışına çıkmaması için onu her an takipte tutar. Katılımcı bu proje dahilinde her 2 haftada bir tahlil vermek zorundadır. Bu proje dahilinde sapmaları, kaymaları önlemek için sıkı bir takip altındadır, sürekli psikolojik destek sağlanır, diğer projelerden en önemli farkı budur diyebilirim.” diye ifade etti.
“Bu Projede Bütün Mahremiyeti Sağlıyoruz”
Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum projesinde mahremiyetin korunduğunun altını çizen Vali Şıldak, “Biz bütün mahremiyeti sağlıyoruz, ancak bu kişiler zaten eğer bağımlılık düzeyine ulaşan bir durum karşısındaysalar toplumda biliniyorlar, mahallesinde, yakın çevresi de bunların bu durumundan haberdar. Aslında bilinenin tekrarı gibi oluyor ama biz gerekli ihtimamı da gösteriyoruz, onlar neye yönelmişse bu konuda hangi mahremiyet düzeyinde kalmak istiyorsa onu koruyoruz. Kesinlikle onları zor duruma sokacak bir ilişki içinde olmamız düşünülemez dahi, fakat şunu belirtmek istiyorum maalesef dünya ölçeğinde de böyle ülkemizde de böyle; bağımlılıktan kurtulma ve tam arınma süreçleri çok zor süreçler. Başarı oranı maalesef çok yüksek değil, ancak bu projenin özelliği devletin bütün imkanları devreye sokularak, yereldeki kamu birimlerinin ortak mücadelesiyle yürütülen, aile müdürlüğü, gençlik spor, müftülük, milli eğitim, halk eğitimler, kaymakamlıklar, belediyeler velhasıl bütün kamunun elinin üzerinde olduğu böylesine değerli bir birliktelik içerisinde yürütülen bir çalışma, biz buna güveniyoruz.” diye konuştu.
Projeye başvurmuş bağımlı gençlerin takiplerinin sıkı bir şekilde yapıldığını belirten Vali Hasan Şıldak, “Bir de tabi bunun takibi yapılıyor yani bizim haftalık bir takip mekanizmamız var, kaç kişi başvurmuş bu hafta ne yaşanmış, kim kopmuş projeden, kaç kişi ayrılmış gibi takipler yapıyoruz. Ben de kapımı bu gençlere açtım, doğrudan benimle görüşebiliyorlar. Arada birlikte olduğumuz programlar, kahvaltı ve yemek programları gerçekleştiriyoruz, aynı şekilde kaymakamlarımız bizzat bu kişilerle ilgileniyorlar. Yani onları dışlamak yerine sosyal devlet olarak şefkat elinin ve onlara yeniden hayata başlama umudunun devlet eliyle sunuluyor olması projenin aslında arka planda yatan felsefesidir. Şanlıurfa’da ben uyuşturucudan kurtulmak için irademi ortaya koyuyorum, bana kim el uzatacak sorusunun cevabını devlet ortaya koymuştur.” diye konuştu.
“Toplumun Tamamının Mücadeleye Katkı Sağlaması Lazım”
Uyuşturucu ile mücadele konusunda vatandaşların büyük rol üstlenmesi gerektiğinin altını çizen Vali Şıldak, “Uyuşturucuyla mücadele tek yönlü sadece devlet gücünün, birimlerinin seferberlik ruhuyla dahi yürütseler altından kalkabilecekleri bir süreç değil. Çok yönlü çok komplike, mali yönü, sosyal yönü olan, maalesef arzı ve talebi hiç sonlamayacak bir alan oluşmuş. Burada tabi toplumun tamamının buna tepki koyması ve bu mücadeleye katkı sağlaması lazım. Nasıl olacak, ihbar mekanizmasıyla olacak. 112 biliyorsunuz polisimize, jandarmamıza ulaşabilecekleri en kolay yoldur. Fakat İçişleri Bakanlığımızın ayrıca akıllı telefonlarda kullanılan bir aplikasyonu da var. Uyuma programı olarak adlandırılan bu programı telefonunuza indirdiğiniz vakit bir tuşa dokunduğunuzda şüpheli bir durumu, örneğin vatandaşımız sokağında, caddesine bir satıcıyı gördü ya da böyle bir faaliyetin olduğundan şüphelendi, telefonuyla o tuşa basarak narkotik polisimizi en kısa sürede oraya gelmesini sağlayabilir. Ayrıca muhtarlarımızla da güçlü iş birlikleri oluşturduk. Bu işin üzerine giderek, sıkı takiple, devamlılıkla, süreklilikle çok mesafe aldık. Ama bu yetmez daha da ilerlemek istiyoruz, tabi küçük ilçelerimiz dahil bütün ilçelerimizde de narkotik çalışmalarına önem veriyoruz. Nerede ne var hâkim olduk, son 1 yıl içerisinde bine yakın kişinin, sokak satıcısının tutuklanmasını sağladık. Bu mücadelenin hiç bitmemesi lazım. Vatandaşlarımızdan bu yöndeki talebimizi ve istirhamımızı tekrarlamak istiyorum.” şeklinde konuştu.