DOLAR 34,4946 0.09%
EURO 36,2787 -0.23%
ALTIN 2.958,780,82
BITCOIN 33782034.11518%
Şanlıurfa
14°

PARÇALI BULUTLU

  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
  • Halkın Sesi
Zer Hukuk
Zer Hukuk
TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ ŞUTSO’DA ANLATILDI

TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ ŞUTSO’DA ANLATILDI

ABONE OL
26 Ocak 2024 16:01
TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ ŞUTSO’DA ANLATILDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ev sahipliğinde “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından Dünya Bankası desteğiyle hayata geçirilen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin detaylarını paylaşmak ve finansmana erişim noktasında izlenebilecek yol haritasını aktarmak amacıyla ŞUTSO Meclis Salonu’nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.  Toplantıya ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zahit,  Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri,  KOSGEB İl Müdürü İdris Erkeksoy, KOSGEB Kobi Uzmanları, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Uçman, Kamu kurum ve Kuruluşları ile Sanayici ve girişimci iş insanları katıldı.

2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması ve ekonomik büyümede doğal kaynak tüketiminin minimum seviyeye düşmesi için sanayide başlatılan yeşil dönüşüm süreci’ni vurgulayan Başkan Mehmet Yetim şu ifadeleri kullandı.

“Sayın KOSGEB İl Müdürüm, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekilim, kıymetli kamu kurum ve kuruluşlar ile özel sektör temsilcileri, değerli basın mensupları ve tüm misafirlerimiz, hepinize “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” bilgilendirme toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.

Değerli misafirler,

Dünyada küresel çapta gıda, enerji ve ekoloji alanında ciddi krizler yaşanıyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak meydana gelen iklim değişikliği orman yangınlarına, sellere, kuraklıklara, toprak kalitesinde bozulmaya ve tarımsal ürünlerde verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Bu da insanların refah seviyesinin dayanağı olan ekonomik faaliyetleri ciddi anlamda tehlikeye atıyor. Bu sorunları ortadan kaldırmak, dolayısıyla ekonomik büyümeyi sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak adına sanayide başlatılan yeşil dönüşüm büyük bir önem taşımaktadır. “Yeşil Sanayi” diye adlandırılan bu dönüşümün temel amacı, çevresel etkileri en aza indirmek ve sürdürülebilir üretimi desteklemek için doğa dostu bir sanayileşme süreci geliştirmektir. Diğer bir ifadeyle, çevreyi bozmadan, hatta mümkün mertebe çevresel bozulmaları ortadan kaldırarak sürdürülebilir bir iktisadi kalkınmayı hedefleyen bir ekosistem inşa etmektir. Bu yaklaşım çerçevesinde atık yönetimi, enerji verimliliği, çevre dostu üretim teknolojileri ve yenilenebilir enerji kullanımı gibi alanlar üzerinde durmak  sektörel büyüme adına büyük avantajlar sağlamaktadır.

Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması ve ekonomik büyümede doğal kaynak tüketiminin minimum seviyeye düşmesi için sanayide başlatılan yeşil dönüşüm süreci, imalat sektörü başta olmak üzere, tüm sektörler için önemli hale gelmiştir. Aynı mutabakat kriterleri çerçevesinde, önümüzdeki yıllarda belli başlı sektörlerden başlamak üzere, sınırda karbon düzenlemesi hayata geçecek. Bu durumda firmalarımızın sınırda karbon vergisi yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmaması ve rekabet gücünü devam ettirebilmesi öncelikli konularımızdan olacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla, sanayide yeşil dönüşümü sağlamayı, girişimcilerimiz için artık bir zorunluluk olmaktan ziyade, bir fırsat olarak düşünmek gerekir. Dünyada daha yaşanılabilir koşullar yaratmak, ekonomi alanında yatırım, üretim ve istihdamı sürdürülebilir kılmak, çevresel ve toplumsal barışı tesis etmek adına hepimizin böyle bir fırsatı değerlendirmesi elzemdir. Tabii ki, bu konuda Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak sürekli dile getirdiğimiz finansmana erişim sorunu vardı. Bu sorun devam etmekle birlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ve Dünya Bankası iş birliği çerçevesinde, KOSGEB ile TÜBİTAK tarafından firmalarımıza toplamda 450 milyon dolarlık yeşil dönüşüm desteğinin sağlanması önemli bir açığı kapatacaktır. Bu proje kapsamında 14 milyon TL’ye kadar varan GES yatırımlarının desteklenmesine ayrı bir kalem açılması bizim için ayrıca önemlidir. Zira, Valiliğimiz koordinasyonunda ilimiz Şanlıurfa için yürüttüğümüz bir “Yenilenebilir Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” çalışmamız var. “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” kapsamında faizsiz verilen bu desteklerin ilimiz ve ülkemiz sanayisinin gelişmesine, ekonomimizin büyümesine büyük katkı sunacağına inanıyoruz. Elbette temel temennimiz, bu tarz teşvik ve desteklerin artarak devam etmesidir. İş dünyamız ve üye firmalarımız için böylesi önemli bir konuya dikkat çektiğimiz toplantımızın Odamız ve ilimiz adına hayırlı olmasını diliyor, tüm değerli konuklarımıza katılımları için teşekkür ediyorum.

Daha sonra söz alan KOSGEB İl Müdürü İdris Erkeksoy  proje kapsamındaki desteklerin önemine değinirken,  KOSGEB uzmanları da projenin detayları hakkında programa katılan girişimcilerimize yönelik bilgilendirme yaptı.

Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ile KOSGEB Şanlıurfa İl Müdürü İdris Erkeksoy’un yanı sıra, ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Şanlıurfa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu temsilcileri ile çok sayıda firma temsilcisi katıldı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP