Motorlu Araçlar Vergisi (MTV), araç sahiplerinden alınan yılda iki kez alınmak üzere talep edilen bir vergi türüdür. MTV nin mükellefiyet durumu trafik sicili ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca tutulan sivil hava vasıtalar sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmesiyle gerçek ve tüzel kişiler adına başlar.
Motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicili kayıtlarının silinmesi halinde silinmeyi takip eden ilk 6 aydan sonraki ikinci 6 aylık dönemin başında, ikinci 6 aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden aylardan sonra takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer.
Mtv Ne Zaman Ödenir?
MTV 2022 vergisi her yıl Ocak ve Temmuz ayında olmak üzere iki taksit halinde ödenir. Yapılan taksit ödemeleri ilgili ayların ilk gününden son gününe kadar aşağıda açıklanan yollar ile ilgili mercilere yapılabilir.
Mtv Ödemesi Nasıl Yapılır?
Mtv’nin Aynı Dönem İçinde Tekrar Ödenmesi Halinde
Yanlışlıkla tekrar ödeme yapılan MTV için vergi dairesi müdürlüğüne ödemenin yapıldığını gösteren belgeler (alındı belgesi, banka makbuzu vd) ile birlikte mükellef kendisine ait banka hesap numarası veya IBAN numarasının belirtildiği bir dilekçe ile başvuru yapabilir. Başvuru ayrıca posta yolu ile de yapılabilir. İnternet üzerinden ise interaktif vergi dairesi sitesinden genel amaçlı dilekçeler bölümünden başvuru yapılabilir.
MTV Hangi Durumlarda Ödenmez?
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden her tür araçlar ile Kızılay Derneği’ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir. Ayrıca karşılıklı olmak koşuluyla elçiliklere ait araçlar ve resmi görev ile yurtdışından gelen delegeler ve heyetlere ait araçlarda MTV den muaftır. Fahri konsoloslar için bu durum geçerli değildir.
Mtv Hesaplanmasında Uygulanan Kriterler
Motorlu bir taşıtın vergilendirilmesinde önem arz eden hususlar şunlardır. Aracın model yılı, aracın cinsi, aracın motor silindir hacmi, aracın motor gücü, aracın ağırlığı, aracın mali değeri ve aracın oturma yeri olarak sayılabilir.
Eğer vergilendirmeye etki edecek bir değişiklik söz konusu ise; Bu değişiklik ocak ayı itibari ile ilk altı ay içinde yapılmış ise sonraki 6 aylık dönemin başında son 6 aylık dönemde yapılmış ise takip eden yılın başı geçerli sayılır ve vergilendirme buna göre yapılır.
Yük Taşıyan Araçlarda Durum
Panelvan araçlarda MTV hesaplanmasında motor silindir hacmi geçeli iken, Kamyonet tipi araçlarda aracın toplam ağırlığı dikkate alınır.
Yurt Dışında Kullanılan Araçlarda Durum
Yurt dışında kullanılan araçlar, tescil kaydının silinmemesi durumunda mükellefiyet sona ermeyeceği için motorlu taşıtlar vergisi tahakkuku devam eder. Bu durumda ilgili verginin de ödenmesi zorunludur.
Aracınızın Çalınması Halinde
Çalınan araçlarla ilgili olarak noterce, taşit sahiplerinin başvurusu üzerine aracın tescil kaydının suç işlendiği tarih itibari ile kapatıldığı bilgisi internet ortamında Gelir İdaresi Başkanlığına, internet ortamında bildirimin mümkün olamayacağı durumda ise en geç on beş iş günü içinde yazılı bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirim yapılır. Çalınan aracın MTV mükellefiyeti, silinen tescil kaydının takip ettiği aydan itibaren ilk temmuz ya da ocak ayında sona erer.
Eğer araç bulunursa sahibinin müracatı ile kapatılan sicil kaydı yeniden açılabilir. Tescil kaydının yeniden yapıldığı tarih itibari ile geçerli dönemin başından itibaren MTV mükellefiyeti yeniden başlar.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı (İktisat ABD) Tahir Sarı
[email protected]
Kaynakça
EKONOMİ
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGENEL
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
14 saat önce